Pelgrimstocht tijdens patroonsfeest Den Hoorn op 18 september


Situatieschets van het schuurkerkje bij Hodenpijl
(afbeelding is ontleend aan de publicatie 'Twee gezichten van...' [www.middendelfland.net])

Een zogenoemd apostelkruisje geeft aan, waar ooit het schuurtje stond dat vanaf 1657 tot schuurkerkje mocht worden ingericht. Op die lokatie vierden er sinds midden 17e eeuw in het geheim Rooms Katholieken uit o.a. Maasland, Schipluiden en Den Hoorn hun geloof en ontvingen daar o.a. de Sacramenten. Een (restant) stenen muurtje markeert momenteel nog die lokatie. Dit schuilkerkje - met als statiepatroon H.Ignatius van Loyola - heeft als zodanig gefunctioneerd tot 1840. In dat jaar werd de nieuwgebouwde Waterstaatskerk aan de overkant ingewijd.


Situatieschets van Hodenpijl (Johan van Beest, 1634)

De schuur aan de Gaech groeide uit tot de schuilkerk (Omstreeks 1800)

[ beide afbeeldingen zijn overgenomen uit "KERK & KERKEN in Schipluiden" van O. Spinnewijn ]

Een zogenoemd apostelkruisje geeft aan, waar ooit de schuur stond, die vanaf 1657 tot schuil-kerkje mocht worden ingericht; een (restant) stenen muurtje markeert momenteel nog die lokatie.
Dit schuilkerkje - met als statiepatroon H.Ignatius van Loyola - heeft als zodanig gefunctioneerd tot 1840. In dat jaar werd namelijk de nieuwgebouwde Waterstaatskerk aan de overzijde van de Gaech ingewijd.

Na 1555 toespitsing van de situatie - de Reformatie was zeker geen onverwachte omwenteling - door verslechterende verhouding met de Spaanse koning Philips II. In 1566 barst onder Margaretha van Oostenrijk de bom. Breuk door komst in 1567 van Alva definitief.
Beeldenstorm. Deze laat over de Nederlanden een diep spoor van zinloze vernieling in kerken en kloosters na. Vanaf 1572 begon ook voor de katholieken in onze regio een periode van bemoeilijking van de geloofsbeleving. In 1573 vaardigde de Statenvergadering te Leiden een verbod uit tot uitoefening van de Roomse eredienst;
later zou het rooms-katholicisme ongeveer twee eeuwen lang zelfs een volledig verbod treffen. In de (onafhankelijke) noordelijke Nederlande, een Gouden Eeuw belevend en uitgroeiend tot wereldnatie, werd het calvinisme tot "staatsgodsdienst" verheven. De godsdienstvrijheid was daar voorbij. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd door de Roomse Kerk als missiegebied beschouwd. Dit gold derhalve ook voor onze regio met - na het luwen van de eerste storm - voorzichtig op gang komen van zielzorg onder trouw gebleven katholieken. De Hollandse Zending zou ook wel de tweede kerstening genoemd worden. De offers zijn voor de katholieken groot geweest !

Na de Hervorming vond de r.k. bediening van Delft en omgeving plaats door o.a. missionerende priesters. Het schuurkerkje te Hodenpijl werd een rooms-katholiek middelpunt voor Delfland. Tot de 19e eeuw waren het voor de katholieken zonder meer zware tijden !

(er is geciteerd uit o.a. 'Kerk en Kerken in Schipluiden' en 'Van st. Michaël tot St. Jacobus; Parochie aan de Gaag' door O. Spinnewijn)


U bent van harte uitgenodigd om dit feest met ons mee te vieren !

Pastoraal team, Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion
Pastoraatsgroep, kern H.H. Antonius en Cornelius
Gezelschap van St. Cornelius